keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Olaplex on tour

Osallistuin Acadermiamessujen yhteydessä järjestettyyn Olaplex on tour –seminaariin. Aivan tilaisuuden alussa kaksi esittelijää kertoi, että tästä luennosta tulee hieman kemiapainotteinen. Mielestäni näin ei kuitenkaan tapahtunut.


Menin luennolle siinä uskossa, että saan tarkemmin selville, miten Olaplexin tärkein osanen, molekyyli nimeltä bis aminopropyl diglycol dimaleate todella vaikuttaa hiuksessa. Seminaarin anti oli kuitenkin jo minulle tuttua asiaa: molekyyli korjaa vaurioituneita rikkisiltoja pysyvämmin, kuin tavalliset rakennepaikkaavat hoitoaineet. Lisäksi seminaarissa puhuttiin tuotteen vaikutusaikojen noudattamisen tärkeydestä. Tiedonnälkäisenä opiskelijana halusin kuitenkin tietää, MITEN ja MIKSI Olaplex toimii?

Seminaarin jälkeen päätinkin käydä juttelemassa Olaplexin messupisteellä minua mietityttävistä asioista. Kysyin toiselta seminaarin vetäjältä onko Olaplexin toiminnasta hiuksessa olemassa mikroskooppikuvia. Minua kiinnostaisi nähdä hius ennen käsittelyä ja käsittelyn jälkeen. Miltä hius näyttää muutaman viikon kuluttua käsittelystä? Entäpä onko hiuksen rakenteessa merkittävää eroa jos käyttää Olaplex kotihoitotuotetta vai ei? Toinen seminaarin vetäjä vastasi, että hänellä eikä mahdollisesti kenelläkään muulla ole tällaisia kuvia minulle antaa. Tietysti voittoa tavoittelevalla yrityksellä on yrityssalaisuuksia, mutta en koe, että mikroskooppikuvista paljastuisi mitään tärkeitä salaisuuksia!


Mielestäni juuri vertailevilla mikroskooppikuvilla olisi hyvä todistaa aineen toimivuutta, koska täysin yksiselitteisen toimiva Olaplex ei ole: on tapauksia, joissa Olaplexiä on käytetty käsittelemättömään hiukseen ja hoidon jälkeen hiusten kunto on ollut silmämääräisesti huonompi.

Toisaalta, tämä kaikki ”salailu” ja tietämättömyys saattaa johtua myös siitä, että tuotteen kehittelijätkään eivät täysin tiedä, miten vaikuttava molekyyli toimii ja käyttäytyy hiuksessa. Tätä mietelmää tukee se, että yksi Olaplexin patenteista kertoo, kuinka hius ”näyttää ja tuntuu” erilaiselta käsittelyn jälkeen. Olaplexin kemiallista toimintaa hiuksessa ei siis ole tieteellisin metodein todistettu patentissa. (Linkki patenttiin: http://www.google.com/patents/US20150034117)


Uskon että tulevaisuudessa Olaplexin toimintaperiaate saadaan tarkemmin selville, ainakin viimeistään silloin, kun Olaplexin patentit raukeavat. Tätä saamme kuitenkin odotella muutaman vuoden.

-Annamaria Lemmetyinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti