torstai 26. marraskuuta 2015

Jouluinen Gamla stan



Tukholman vanhan kaupungin joka vuotuiset joulumarkkinat houkuttelivat meidät tutustumaan tähän tunnelmalliseen kaupunginosaan. Kapeilla mukulakivikaduilla kävellessä saattoi hyvin kuvitella olevansa jossain kauempanakin kuin länsinaapurissa. Torilla oli tarjolla perinteisiä jouluherkkuja, kuten glögiä, pipareita, mausteita ja makeisia.Torimyyjät kaupustelivat myös erilaisia käsitöitä ja koriste-esineitä. Joulutunnelmaa loi entisestään taustalla soineet joululaulut sekä iso valaistu kuusi keskellä toria.



Vanhankaupungin kujilla on paljon pieniä putiikkeja, joiden tarjonta vaihtelee laidasta laitaan. Turisteille suunnattuja matkamuistomyymälöitä on useita, mutta myös uniikkeja erikoismyymälöitä sekä ketjuliikkeitä löytyy niitä etsiville. Törmäsimme yhteen erikoisliikkeeseen, jonka valikoimassa oli Klockargårdensin Ruotsissa käsintehtyjä ekosaippuoita. Saippuoita oli saatavilla eri väreissä ja useissa herkullisissa tuoksuissa. Myyjä kehui saippuoiden olevan hellävaraisia ja hoitavia niiden puhtaiden raaka-aineiden ansiosta. Saippuat sisältävät mm. pähkinäöljyä, ekologista palmuöljyä ja mehiläisvahaa. Näillä kujilla käyskennellessä saattaa hyvinkin tehdä myös kosmetiikkalöytyjä, joita ei Suomesta saa.




Vanha kaupunki pääsee illan hämärtyessä parhaiten oikeuksiinsa, kun kujien kirkkaat jouluvalot loistavat. Vanha kaupunki sijaitsee kävelymatkan päässä Tukholman ydinkeskustassa ja sinne on myös hyvät julkisen liikenteen kulkuyhteydet. Tukholman vierailulla kannattaa siis ottaa aikaa vanhaan kaupunkiin tutustumiseen.

- Sanni ja Katri


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti