lauantai 28. marraskuuta 2015

Det var så skönt att resa med er!

Matkan antia voidaan tarkastella monelta eri kantilta. Kielen käyttäminen aidossa ympäristössä palkitsee, yhtäkkiä huomaa käyttävänsä sanoja, joita ei tiennyt osaavansa. Luennolla hätkähtää siihen, että tuo esiintyjä puhuu ruotsia ja minä ymmärrän lähes kaiken! Kaupassa jutustellaan kassan kanssa mukavia på svenska, julkisissa kulkuvälineissä ymmärretään kuulutukset ja infotaulujen tekstit ovat ihan selkeitä. Kouluruotsi on antanut hyvän pohjan, jonka ympäristö aktivoi tehokkaasti! Ja ne ruotsalaiset... ei ole tarkkaa, vaikka kaikki sanat eivät mene kieliopillisesti oikein, ymmärretyksi tullaan silti. Ja 24 opiskelijaa suoritti virkamiesruotsin suullisen kokeen matkan aikana vaihtelevissa ympäristöissä.

Luentojen annista syntyi hyviä keskusteluja ja luennoitsijoita haastettiin huolella tarkentamaan esityksiään. Estenomien osaaminen hätkähdytti osaa esiintyjistä ja toisaalta ryhmämme ymmärsi estenomikoulutuksen ainutlaatuisuuden, esimerkiksi Ruotsissa vastaava koulutusta ei ole. Tiedon hankkiminen onnistui ruotsiksi ja englanniksi hyvin. Oma asenne ja aktiivisuus ratkaisee paljon, osa ryhmäläisistä solmi huikeita kontakteja, joilla voi olla suuretkin vaikuitukset heidän tulevaisuuteensa. Matkan aikana on opittu paljon tuotteiden esillepanosta, markkinoinnista ja asiakaspalvelusta. Ruotsissa kosmetiikkamarkkinat ovat selvästi suuremmat kuin Suomessa. Meillä on paljon opittavaa, mutta toisaalta Suomella on omat vahvuudet, esimerkiksi I Love Me-messut pärjäävät vertailussa hyvin.

Tukholma uudesta näkökulmasta, ei vain risteilymatkustajan silmin, on ollut postiivinen ja elämyksellinen kokemus. Kaupunki ja ihmiset ovat ihastuttaneet, ruotsalaisuuteen solahtaa helposti mukaan ja moni miettiikinTukholmaa mahdollisena työ- tai harjoittelukaupunkinaan. Kaupunginosat tulevat tutuksi tunnelbanalla, busseilla ja junilla sukkuloidessa.

Kiitokset vierailumahdollisuudesta Suomen suurlähetystölle, Suomalais-Ruotsalaiselle Kauppakamarille ja Eleven.se -yritykselle sekä Laurea-ammattikorkeakoululle matkan mahdollistamisesta. Erityisesti kiitos mahtavalle opiskelijaryhmällemme! Det var så skönt att resa med er!


Auli, Marjo ja Teija



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti