Hej alla!
Olimme tänään Acadermia-messuilla kuuntelemassa luentoa auringosta, aurinkotuotteista ja ihosyövästä. Luennon nimi oli "Solen: härlig härlig, men farlig farlig", ja se toteutettiin paneelikeskusteluna kolmen naisen sekä juontajan välillä. Paneeliin kuului muun muassa dermatologian spesialisti ja aurinkosuojatuotteiden tuotekehittelijä.
Ruotsi on "johtavassa" asemassa ihosyövän esiintyvyystilastoissa, ja paneelikeskustelu alkoikin kysymyksestä "Är SPF orsaken till hudcancer?". Panelistit puhuivat siitä, kuinka ruotsalaiset pitävät rusketusta hyvännäköisenä, ja kuinka ihmiset matkustelevat paljon esimerkiksi Thaimaaseen aurinkolomille. Usein ihmiset eivät tiedä, kuinka haitallista aurinko on, eivätkä osaa suojautua siltä. Nykyään myös vaihtoehtoiset rusketustavat ovat yhä suositumpia, kuten suihkurusketukset ja itseruskettavat, mutta nämä silti yhä vahvistavat osaltaan rusketustrendiä.
Yksi panelisteista kertoi Projekt Sun Ethicalista, josta voit lukea täältä. Ihmiset eivät usein tiedä, mitä SPF todellisuudessa tarkoittaa, eivätkä sitä, paljonko sitä tulisi levittää tai lisätä iholle. Oli yllättävää kuulla, että panelistien mukaan SPF-kertoimella ei tosiasiassa olisikaan väliä. SPF 10 suojelee 90 prosenttisesti aurinkoa vastaan, mutta SPF:n suuretessa suojausprosentti kasvaa vain hyvin vähän jos ollenkaan. Ilmoitetun SPF:n saamiseksi tuotetta tulisi levittää tarpeeksi, ja esimerkiksi SPF:n sisältävät meikit eivät saata todellisuudessa anna ilmoitettua aurinkosuojaa, sillä niitä ei laiteta tarpeeksi iholle.
Kuluttajia tulisi informoida enemmän aurinkosuojatuotteiden oikeaoppisesta käytöstä ja auringon haitoista, varsinkin lapsilla. Varsinkin kuluttajien tulisi olla kiinnostuneita asiasta itsensä takia, koska heillä on vastuu asiasta. Alan toimijoiden kiinnostus on sinänsä rajallista, koska esimerkiksi kosmeettikkayritykset saavat rahaa yrittämällä "korjata" auringon aiheuttamia "virheitä" ihossa, kuten ryppyjä ja maksaläiskiä. Konsumenter har ansvaret!
Alexa, Saana & Hanna
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti